Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prvi simptomi prehlade se javljaju dan do dva nakon kontakta s virusom. Za razliku od prehlade, gripa nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog osjećaja do bolnog tijela nakon nekoliko sati. U Hitnoj službi Doma zdravlja Bihać, u protekla 24 sata zabilježeno je 60 ljekarskih pregleda.Ističu da razloga za brigu nema, jer još uvijek nisu zabilježili slučajeve gripe.

Gripa je opasna po tome sto može preći u neka teža oboljenja, kao sto je upala pluća, zato trebamo biti pažljivi pogotovo kad je rijec o starijoj populaciji i mladjoj populaciji, a to su djeca.
„Potrebno je provjetravati prostorije,ne izlaziti na hladno, piti što više toplih napitaka te konzumirati što više vitamina, kazala je dr.Melisa Isić“, dežurni ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja.

Ako idete kod ljekara ili hitnu službu a nemate gripu, postoji mogućnost da je dobijete. Stoga se i u ambulanti opće medicine ili hitne pomoći pridržavajte mjera samozaštite i sprečavanja širenja zaraze prema uputama liječnika, ističe dr.Isić.