Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vlasti Unsko-sanskog kantona mjesecima upozoravaju na netransparentnost javnih nabavki koje provode međunarodne organizacije, a tiču se rješavanja migrantske krize u ovom dijelu BiH. Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić nedavno je ukazao na donaciju koju je dobila ova ustanova.

Riječ je o donaciji IOM-a u oktobru i novembru 2019. godine za MUP USK. Kako je kazao Kljajić, prve fakture za donirana vozila, koja su bila dio velike donacije, isporučene su u jednom iznosu, a kada je izvršen pregled ispostavilo se da su one niže za 136 hiljada KM u odnosu na specifikaciju. Uprava policije ukazala je na problem i zatražila razliku u opremi za taj iznos. Kada su iz MUP-a ukazali na ovaj problem, fakture su vraćene uvećane za više od pet hiljada KM po svakom vozilu.

Jedno na specifikaciji, drugo na fakturi

Raport donosi detalje.

Naime, prema našim saznanjima, IOM je od MUP-a USK zatražio specifikaciju opreme koja im je potrebna za operativni rad vezan za migrantsku krizu. Između ostalog, u specifikaciji su se našla i vozila, a MUP je naveo automobile marke Volkswagen i to jer u USK postoji serviz za ta vozila. Međutim, isporučena su druga vozila od onih za kojima je iskazana potreba – i to ona marke Renault. Servis za Renault je u Banjoj Luci.

Ali, to nije sve.

U prvoj fazi, u oktobru 2019. isporučeno je devet vozila Renault Kangoo Maxi Furgon Blue DCI 115, za koja je poslana ponuda na kojoj je navedena ukupna cijena sa PDV-om od 35.100 KM.

Zatim u novembru stiže račun i otpremnice na kojima je navedena ukupna cijena sa PDV-om 41.500 KM. Jasno je da je razlika u cijeni ponude i fakture uvećana za 6.400 KM. Uz to, utvrđeno je i da na nekim vozilima nisu isporučeni kompleti rezerve opreme. Osim toga, niti jedno vozilo nije imalo gumene podmetače, a sva su isporučena na ljetnim gumama. Ovo je samo dio nepravilnosti koje su uočene.


Pismo koje je IOM-u upućeno iz Uprave policije MUP-a USK

Slično je bilo i sa doniranim čamcem sa motorom Maestral 11.2. Naime, utvrđeno je da je izmijenjena specifikacija jer je Uprava policije tražila čamac marke Zodiac, dužine 3,6 metara sa vanbrodskim motorom.

Izmijenjena je i specifikacija za 45 računara, jer su isporučeni računari sa procesorom i3, a u specifikaciji su traženi procesori i7 ili i9.

Dakle, prema dokumentaciji koja je u posjedu Raporta, vidljivo je da je napravljena izmjena dostavljene specifikacije koju je Uprava policije dostavila IOM-u 12.3. 2019. Dostavljena je specifikacija na iznos donacije od 1.000.354 KM, a izmjenama opreme i vozila koja su donirana Upravi policije na osnovu dostavljenih faktura donator je platio 869.274,14 KM, odnosno 927.774,23 KM, nakon što su uvećane fakture za devet vozila.

Bili spremni vratiti opremu

To, praktično znači, da Uprava policije nije dobila donaciju od milion KM, kako je to najavljivano u javnosti.

Uprava policije MUP-a USK s komesarom Mujom Koričićem na čelu, uputila je detaljno pismo IOM-u, kojim je zatraženo da se bez odlaganja otklone sve uočene nepravilnosti i nedostaci. Ako se to ne desi, Uprava policije MUP-a USK, navedeno je, spremna je doniranu opremu vratiti u cijelosti.

Prema riječima premijera USK Mustafe Ružnića, postavlja se pitanje šta je sa ostalim javnim nabavkama i da li USK i firme iz ovog kantona imaju ikakvo pravo osim na migrante. Ružnić dodaje kako je poznato da se šatori nabavljaju iz Hrvatske, vanjski toaleti iz Banje Luke, hljeb iz Sarajeva, meso, mlijeko i namirnice iz Sarajeva, vozila se rentaju iz Sarajeva, a higijeničarke dolaze iz Drvara.

“Znači li to da USK nema pravo ni na PDV, kome li je to sve u interesu i zašto. Jesmo li i na tom polju prodani”, pita se Ružnić u izjavi za Raport.

(Raport.ba)