Članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zadravstvu USK nezadovoljni su današnjom sjednicom Skupštine USK, navode u svome saopćenju naglašavajući razočarenje izostankom rasprave o budžetu i planu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za ovu godinu.

Traže da se u narednih pet dana održi vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj će biti prisutni pregovarački tim Sindikata. U protivnom će, kažu, aktivirati odluku o štrajku.

I Kantonalne boračke organizacije izražavaju svoje ogorčenje ponašanjem zastupnika koji su, kako navode, produbili već postojeću krizu u kantonu.

Najoštrije osuđuju samovolju i postupke zastupnika koji nisu, a dužni su zastupati interese gradana koji su ih birali. Bivši borci traže od skupštinskih zastupnika da rade svoj posao u skladu sa zakonom i ustavom.

U saopćenju Kantonalnog saveza poljoprivrednih proizvodača jagodastog voća i povrća ističu da su obaviili razgovore sa svim predsjednicima klubova stranaka u Skupštini i dobili garancije da će budžet biti usvojen. Ponašanje opozicionih zastupnika smatraju bahatim i naglašavaju da su u pitanje dovedeni poticaji u iznosu od 750.000 KM koji trebaju biti isplaćeni po usvajanju budžeta.

Ukoliko budžet ne bude usvojen do 31. marta, poljoprivrednici će svoja prava tražiti pred Skupštinom Kantona, stoji u saopćenju.