Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Nacrt budžeta Federacije BiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM, koji je prihvatio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, piše rtvusk.ba

U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM.

U Nacrtu budžeta za 2018. godinu povećan je transfer kantonima i općinama na 18 miliona KM. Pri tome je rebalansom budžeta, koji je također usvojen na ovoj sjednici u iznosu od 2.694.426.725 maraka ili za oko 50 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta, za kantone i općine planirano 12 miliona KM.

Osvrćući se na izlaganja delegata iz USK prilikom razmatranja rebalansa, federalni premijer Fadil Novalić odbacio je njihove tvrdnje da je Krajina kažnjena nebrigom Vlade, tvrdeći da je ta konstatacija netačna jer se Kantonima izdvaja 54.5 posto sredstava od indirektnih poreza, plus sredstva koja se izdvajaju iz federalnog budžeta.

Navodeći primjer kako je od 6,5 miliona dodijeljenih USK za podršku zapošljavanju, iskorištena tek trećina, Novalić je rekao da ovom kantonu nije lako ni pomoći, jer on vraća novac koji mu se daje.

Komentar na ovu izjavu federalnog premijera zatražili smo od premijera USK Huseina Rošića, koji je između ostalog kazao: “Ta sredstva uopće nisu nama prebačana, to je jedan presedan da neko da izjavu za nešto što se nije ni desilo. Možda se Novalić pravdao što mi jako malo dobijamo sredstava iz Budžeta FBiH.”