Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U povodu obilježavanja 25. godišnjice Armije R BiH sinoć je u Cazinu održana promocija knjige “Grabež-1992-1993 – trganje od zaborava”.

Autor ovog iznimno važnog djela, u kojem su zabilježeni neki od detalja iz ratne 1992. i 1993. godine na području Bosanske Krajine, je Mirsad Selmanović, komandant 501. Slavne Brdske brigade ARBiH. To je autentično svjedočanstvo autora o dešavanjima tokom rata u ovom dijelu zemlje.

Promocija knjige je održana u punoj sali Kulturnog centra Cazin, a promotori knjige bili su brigadir Muhamed – Hamdo Delalić, pukovnik mr. Izudin Saračević i mr. Samra Hrnjica, koja je lektorisala knjigu i čiji je otac dao život za odbranu ove zemlje, upravo na Grabežu. Ulogu moderatora preuzeo je novinar Kenan Alagić.

Autor je ranije za medije izjavio da mu je glavna namjera bila od zaborava sačuvati patnju Krajišnika iz ratnog perioda vjerujući da se samo istinom može sačuvati sjećanje na važne događaje.

Mirsad Selmanović rođen je u Bihaću, Srednju vojnu školu završio je u Sarajevu, nakon čega radi godinu dana u Jugoslavenskoj armiji (JNA), potom odlazi na Vojnu akademiju kopnene vojske koju završava 1977. u Beogradu. Kao oficir JNA, vojnu službu obavlja u Sarajevu, a 1988. odlazi u Beograd gdje je završio Komandno-štabnu školu taktike rodova kopnene vojske, te se vraća na službu u Sarajevo.

Početkom 1992. godine napušta JNA i odlazi u Bihać, gdje je u sastavu Armije RBiH obavljao dužnost komandanta Prve bihaćke brigade. Krajem 1993. postavljen je za načelnika štaba 5. armijskog korpusa i na toj dužnosti ostaje do kraja rata. Iz aktivne vojne službe odlazi 1999. Dva puta je ranjen tokom rata.

Ranije je objavio knjigu Profesija i politika.