Nakon što su prije više od mjesec pokrenuti pregovori za rekonstrukciju vlasti u Unsko-sanskom kantonu i pridruživanje trećeg partnera SBB-a aktuelnoj koaliciji SDA i A SDA, ulazak SBB-a u vladu USK je praktično pitanje dana.

Kako je potvrđeno iz Kantonalnog odbora SBB USK, dogovorom je usaglašeno, a u narednim danima bi trebalo biti i zvanično potpisano, da SBB dobija dva ministarstva u novoj formaciji Vlade USK.

“Radi se o Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvu zdravstva. U narednim danima aneksima sporazuma definirat ćemo i ostalu raspodjelu vlasti, a SBB-u pripada 20 posto u tim odnosima“, kazao je Sead Jusić, član pregovaračkog tima SBB-a.

U SBB-u nisu htjeli govoriti o imenima budućih ministara, već su istakli da će oni “najvjerovatnije biti sa prostora Bihaća i Sanskog Mosta”, mada, kako napominju, “nije isključeno da budu i iz drugih gradova”.

Iz SDA su također kazali da su dogovorena dva navedena ministarstva.

“Cilj nam je da proširimo parlamentarnu većinu i stabiliziramo političku situaciju na kantonu, a vjerovatno za vikend očekujemo i zvaničan sporazum tri stranke“, izjavio je za Amir Avdić, član pregovaračkog tima SDA.

/klix.ba