Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prošlo je 49 dana od posljednje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona. Vlada opstaje zahvaljujući tada donesenoj odluci o privremenom finansiranju, a krojenje budžeta za 2018. čeka krajnji rok, jer dogovora o plijenu nema. Ovo su ustvrdili članovi SDP-a Bihaća, poslanici Mladen Lonić, Albin Muslić i Željko Mirković, te gradonačelnik Ključa Nedžad Zukanović i Hajrudin Havić, predsjednik KO SDP-a.

Stranačke zvijezde

– Premijer izjavljuje kako mu je prošlogodišnji budžet bio u suficitu, a plate kasne i sve obaveze prema socijalnim službama, porodiljama i ostalima. To je neodgovorno ponašanje. Tražimo od njih da hitno preuzmu odgovornost i da na sjednici Skupštine pokažu budžet i mjere ekonomske politike za 2018, poručio je Muslić.

Iz SDP-a tvrde da ih vlast ignoriše, te da je ovo jedini način da im se obrate.

– U krizi su i Vlada i Skupština. Bave se trivijalnim stvarima, ko će zgrabiti fotelje u Veterinarskom zavodu, Kantonalnoj televiziji i Unsko-sanskim šumama, kako bi mogli zapošljavati stranačke zvijezde. Vlada ima 50 miliona maraka neplaćenih, a prispjelih računa, i to bez kredita i bez pravosnažnih sudskih presuda. Kanton je u totalnoj dubiozi. Međutim, njih samo zanima kako će sebi namaknuti pare za izbornu godinu, a opet će to biti iz džepova budžetskih korisnika. A vidjećete da će nama, kao i prošli put, dovesti sindikate pred Skupštinu, da nas pritisnu i da donesemo budžet koji odgovara trojici ljudi u kantonu, ustvrdio je Mirković.

Na pitanje kojoj trojici, odgovorio je poslanik Muslić, imenujući Huseina Rošića iz SDA, Ekrema Prošića iz DF-a i Mirveta Beganovića iz laburista. Kako je za Kantonalnu televiziju kazao predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić (SDA), klub ove stranke očekuje da će do kraja predstojeće sedmice biti zakazana sjednica Skupštine na koju će Vlada uputiti budžet. Odbijaju kvalifikacije da se radi o podjeli plijena i tvrde da je u pitanju usaglašavanje između brojnih zahtjeva i realnih mogućnosti.

S druge strane, budžetski korisnici su primili zaostajuće plaće iz novembra i decembra, ali se nadaju što skorijem usvajanju budžeta kako bi mogli stupiti na snagu kolektivni ugovori.

Nismo efikasni

– Mi očekujemo da vidimo taj budžet. Još nismo imali uvid, a zanima nas da li su sredstva za prosvjetu uvrštena ili nisu. U posljednje vrijeme ne uspijevamo uspostaviti kontakt sa premijerom, nismo efikasni. Odluka o privremenom finansiranju to odgađa, a tek moramo potpisati sa Vladom i sporazum o visini osnovice, ispričao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a. FAHRUDIN BENDER