Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Klub SDA u Skupštini USK uputio je danas saopćenje za javnost u kojem poziva na hitno sazivanje i nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a, nakon toga i održavanje vanredne sjednice i spriječava je finansijske blokade kantona.

“Prošlo je više od 70 dana otkad je započela konstituirajuća sjednica Skupštine USK-a, koja ni do danas nije završena.

Pored toga što nije formirana izvršna vlast u kantonu, Unsko-sanski kanton nekoliko mjeseci od izbora nema ni skupštinsko rukovodstvo, ni Kolegij Skupštine niti radna tijela koja bi trebala pripremati i razmatrati sve materijale pred skupštinska zasjedanja.

Građani kantona nisu na izborima birali agoniju, bezvlašće i najveći politički nered u cijeloj zemlji, kakav imamo u Unsko-sanskom kantonu u odnosu na sve ostale nivoe vlasti.

Klub SDA insistira na sazivanju nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a, na kojoj se trebaju potvrditi odluke klubova dva naroda koja su izabrala svoje predstavnike u rukovodstvo Skupštine.

Time će se ispuniti neophodni preduvjeti za uspostavljanje zakonodavne vlasti kantona, izbor i imenovanje predsjedavajućeg Skupštine, zamjenika i Kolegija, a što će omogućiti normalan parlamentarni rad i djelovanje izabranih zastupnika u skladu sa Ustavom i zakonom.

Nakon nastavka konstituirajuće sjednice, neophodno je odmah sazvati i vanrednu sjednicu na kojoj će se usvojiti materijali potrebni za finansijsko funkcioniranje kantonalnih institucija, zaključili su iz Kluba poslanika SDA u Skupštini USK-a.