Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Požar je izbio dok migranti, prema ranijoj odluci, napuštaju kamp koji ne zadovoljava zimske uvjete.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini izrazili su žaljenje nakon što vlasti nisu uspjele iznaći privremeni smještaj za migrante iz kampa Lipa kod Bihaća na sjeverozapadu zemlje, dok taj kamp ne bude pripremljen za zimske uvijete.

Danas je zatvorena Lipa, objekat koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuslovna za zimu. Time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uslovima, saopćeno je iz Delegacije EU-a.

Pozvali su vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje. Također, pozvali su vlade da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu, uz napomenu da je Evropska komisija nedavno usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama, te da će EU i njeni partneri nastaviti pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja.

Zastupnici odbili vratiti migrante u Biru

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona odbili su danas ranije privremeno vratiti migrante u Migracioni centar Bira u središtu Bihaća, nakon što je zbog adaptacije zatvoren kamp Lipa, pa se je stotine migranata u Bihaću od srijede našlo pod otvorenim nebom.

„Ne možemo prihvatiti povratak ilegalnih migranata u centar Bira zbog njegovog položaja i zbog već viđene narušene sigurnosne i zdravstveno – epidemiološke situacije građana i njihove imovine“, rekao je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić.

„Žao mi je što se samo mi već mjesecima bavimo ovom kompleksnom situacijom, kao i što u ovom slučaju nemamo konkretnu saradnju s nadležnim državnim institucijama“.

Više od 1.000 migranata iz kampa Lipa kod Bihaća trebalo se danas preseliti u hale nekadašnje tvornice Bira, dok se kamp Lipa ne pripremi za zimske uvijete, ali je Kantonalna skupština USK odbila takav prijedlog.


Grupa migranata zapalila je tri šatora i kontejnere u kampun Lipa, rekao je šef IOM-a u BiH Peter van der Auweraert (Aida Hadžumusić/Al Jazeera)

Izrevoltirani, grupa migranata zapalila je danas nekoliko šatora i kontejnera i kampu Lipa, u znak protesta protiv situcije u kojoj su se našli

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweraert potvrdio je da su požar u kampu Lipa izazvali migranti.

“Katastrofa za katastrofom u kampu Lipa u blizini Bihaća. Koliko znamo, grupa bivših stanovnika zapalila je tri šatora i kontejnere nakon što je većina migranata napustila kamp”, objavio je šef IOM-a na svom nalogu na Twitteru.

Konstatovao je da, srećom, u požaru, koliko znaju, nema žrtava.

“Ali, kako god, katastrofa”, napisao je.

Kako je javila Aida Hadžumusić, reporterka Al Jazeere s lica mjesta, u kampu su gorjeli šatori, u trenucima kada ga napuštaju migranti.

Ministarstvo sigurnosti BiH pozvalo je da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara kojim su dovedeni u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile, saopćeno je iz ministarstva.

Stanovništvo protiv smještaja u Biri

Kamp Lipa danas se zatvara, a migrantima koji su do sada boravili u njemu rečeno je samo da ga moraju napustiti, ali ne i gdje će biti smješteni.

Hadžimusić podsjeća da kamp Lipa nije pripremljen za zimske uvjete, zbog čega je naloženo njegovo privremeno zatvaranje, dok kamp ne dobije potrebnu infrastrukturu.

Dio lokalnog stanovništva također protestuje protiv migrantskog centra u gradu Bihaću, tražeći da migranti budu smješteni izvan naseljenih područja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je u srijedu da najveći teret migrantske krize nose građani USK.

“BiH nosi prevelik teret migrantske krize, slažem se s građanima USK-a da je najveći teret na njima”, rekao je Tegeltija, prenijela je agencija Andolija.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u srijedu je saopćeno da su u intenzivnoj komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u cilju traženja rješenja za migrantsku krizu, prenijela je Fena.

Kako je naglašeno u saopćenju, Ministarstvo sigurnosti BiH duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima, ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata. Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se taj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumijevanja nadležnih za tu problematiku, odluka kojom je ‘Lipa’ proglašena privremenim prihvatnim centrom donesena je tek ove sedmice. Zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda. Od lokalnih vlasti je odbijen zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se Lipa ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u Biru.

„Time su iscrpljene sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u kratkom roku riješi ovu situaciju, s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na te humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti“.

Međunarodne organizacije za migracije tvrde da je zatvaranje kampa poraz za Bosnu i Hercegovinu i građane USK-a, jer će sada migranti, zbog nepostojanja aternative smještaj tražiti u napuštenim objektima.

IZVOR: AL JAZEERA