Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Medžlis Islamske zajednice Bihać danas je organizirala šetnju sa bijelim trakama u spomen zločina koji su se desili početkom rata u Prijedoru.

Bihać i ove godine u molitvi i s poštovanjem sjeća se 3.173 ubijena Prijedorčana, 256 usmrćenih žena i 102 djece, 31.000 zatočenika logora i 53.000 prognanih i deportovanih iz svog rodnog grada.

https://www.facebook.com/portalbiscani/videos/1378283338906469/

Bezbroj puta nakon Drugog svjetskog rata ponovljeno je “na sva zvona”, nikad više zločini i fašizam.

Ipak, već 1992. godine fašizam u najcrnjem obliku zaživio je u Prijedoru i okolini. Po uzoru na naciste iz Drugog svjetskog rata srpski nacionalisti su nesrpskom stanovništvu naredili da bijelim čaršafima obilježe svoje kuće, a da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

Na taj način srpske snage vršile su selekciju po etničkoj liniji, nakon čega su izvršeni i najmonstruozniji zločini. Bošnjaci i Hrvati na taj način postali su laka meta, iako su srpski nacionalisti govorili da nesrbi obilježavanjem bijelim trakama iskazuju lojalnost srpskim vlastima u Prijedoru.Bio je to početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.Glavno ratnohuškačko glasilo 1992. godine u Prijedoru i okolini bio je Kozarski vjesnik, koji je često svojim naslovima i tekstovima pozivao i ohrabrivao na zločine, barem je tako potvrđeno u Haškom tribunalu.

Isti taj Kozarski vjesnik, koji i danas postoji godinama je odbijao da objavi osmrtnice za 102 ubijene djece u Prijedoru tokom rata. Ipak, ove godine su popustili i objavili osmrtnice. Međutim, još uvijek nema naznaka da će se u Prijedoru podići spomenik ubijenoj djeci, čemu se lokalne vlasti u Prijedoru oštro protive godinama.

Na današnji dan osnovan je i zloglasni logor Omarska kroz koji je prošlo više od 3.300 zarobljenika.

Tokom rata u Prijedoru ubijeno je 3.176 građana, od čega 102 djece, dok je protjerano 50.000 ljudi iz Prijedora i okoline..