Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

OFK “BIHAĆ” djeluje kao Udruženje građana i nestranačka je sportska organizacija koja se bavi sportskim, fizičkim i moralnim obrazovanjem omladine. Osnovan je 20.03.1998. godine pod imenom FK “Prekounje” Bihać, a njeni osnivači su bili: Ismet Saračević Mimet i Senad Hodžić.

Pod tim nazivom klub je postigao vrlo značajne rezultate na sportskom planu, kao i na izgradnji infrastrukture, te zahvaljujući donatorskim sredstvima prvenstveno grada Hamma (Njemačka) i općine Bihać, 02.06.2013. godine u prisustvu većeg broja prijatelja kluba, svećano je otvoren sportski objekt – svlačiona.

Nakon otvaranja sportskog objekta, stvoreni su optimalniji uslovi za klub, čime se stvaraju i nove ideje u pogledu poboljšanja organizacije i stručnog rada u klubu. Da bi realizirali svoje ideje, početkom 2015. godine obavljen je razgovor i u klub je došao poznati sportski radnik i trener, Ahmet Kečalović Kare sa bogatim iskustvom u trenerskom poslu trenirajući mnoge nogometne klubove.

 

Ubrzo je ideja pretvorena u djelo i to 24. aprila 2015. godine, kada je sazvana Skupština kluba i na toj sjednici dotadašnji naziv kluba FK “Prekounje” Bihać mjenja u novo ime: Omladinski fudbalski klub „BIHAĆ“, skraćeni naziv OFK „BIHAĆ“.

Rukovodstvo kluba čine Senad Hodžić, po zanimanju dipl.ing. kao predsjednik Skupštine kluba, Ismet Saračević po zanimanju ekonomista predsjednik kluba i Nermin Ćehajić, predsjednik Upravnog odbora.

Stručni štab čine: Ahmet Kečalović Kare, kao šef, odnosno direktor Škole fudbala OFK „BIHAĆ“, sadašnji trener U19 Reprezentacije BiH, bivši trener NK „Jedinstvo“ Bihać, FK „Krajina“ Cazin i NK „Krajišnik“ Velika Kladuša, sa UEFA „A“ licencom, Ismet Saračević Mimet, sa UEFA „B“ licencom, Senad Hodžić, bivši trener u Školi nogometa NK „Jedinstvo“ Bihać, sa UEFA „B“ licencom i Armin Kečalović, omladinski trener pripravnik.

Škola fudbala OFK “BIHAĆ” broji cca 50 do 100 članova, svrstanih u sve uzrasne kategorije i to: U5-7 cicibani, U8-10 pjetlići; U10-12 mlađi pioniri, U12-14 pioniri; U14-16 kadeti i U16-18 juniori. U natjecanjima sudjeluju mlađi pioniri (U12), pioniri (14), kadeti (U16) i juniori (U18) koji se takmiče u okviru omladinske nogometne lige Unsko-sanskog kantona. U klubu ravnopravno treniraju i djevojke u svim napomenutim uzrasnim kategorijama.

Škola fudbala OFK „BIHAĆ“ u svom dosadašnjem radu postigla je značajne rezultate na mnogobrojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu od kojih izdvajamo:

• tri prva i po jedno drugo i treće mjesto u kategoriji pionira u nogometnoj ligi Unsko-sanskog kantona,
• tri prva mjesta u kategoriji kadeta također na nivou nogometne lige USK-a,
• dva druga i tri treća mjesta u kategoriji pionira (Jugend D – mlađi pioniri i Jugend C – pioniri) na Internacionalnom turniru u gradu Hamm-u u SR Njemačkoj, drugo mjesto na Internacionalnom turniru u Ključu, dva druga i treća mjesta na Internacionalnom turniru u Cazinu, drugo mjesto na Internacionalnom turniru u Ljubljani. Zahvaljujući ponajviše treneri, igračima i njihovim roditeljima, Škola fudbala OFK “BIHAĆ“ Bihać u svom dosadašnjem postojanju, učestvovala je na mnogim Internacionalnim turnirima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i drugim zemljama širom Evrope.

Najperspektivniji igrači iz ove nogometne škole završavaju u klubovima, kao što su NK „Jedinstvo“ Bihać, FK „Krajina“ Cazin, NK „Krajišnik“ Velika Kladuša, FK „Olimpic“ i FK „Željezničar“ Sarajevo i drugim nogometnim klubovima USK i BiH, gdje nastavljaju s nadogradnjom znanja i vještina iz nogometne igre. Od igrača koji su ponikli u ovoj školi pomenućemo samo neke, kao što su: Alen Dedić, Adis Džaferović, Emir Mulić, Elvis Kahrimanović, Damir Šahinović, Aldin Dizdarić, Deni Alagić, Aldin Kahrimanović, Irman Hodžić, Benjamin Dizdarić, Emrah Omerdić i drugi mnogobrojni igrači koji nastupaju u raznim klubovima u zemlji i inostranstvu. Značajno je napomenuti da je i Muris Midžić ponikao u ovoj Školi, koji je potpisao profesionalni ugovor sa FK „Željezničar“ Sarajevo, a trenutno nastupa za NK „Goražde“ iz Goražda kao posuđeni igrač.

U svom dosadašnjem radu Škola fudbala “Prekounje“ Bihać ostvarila je saradnju sa Školom fudbala „Hammer SpVg“ iz prijateljskog grada Hamm-a SR Njemačka i ta saradnja traje od 1998.godine. Na poziv ove škole i prijatelja iz Hamma, Škola fudbala “Prekounje” Bihać do sada je u gradu Hammu učestvovala ukupno pet puta ostvarivši značajne rezultate. Saradnja je ostvarena i sa Školom nogometa TSV Sudwest – Schwaben iz Nirnberga SR Njemačka, a iz Slovenije sa NK „Domžale“ i NK “Krka “ Novo Mesto, sa klubovima iz susjedne nam prijateljske Hrvatske: NK “Vinodol” iz Novog Vinodolskog i NK “Vodice” iz Vodica. Na nivou BiH, saradnja je ostvarena sa mnogim Školama i klubovima.