Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prošlo je više od 12 godina otkako je Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) formirala regionalnu deponiju US-REG-DEP Bihać, a do danas to preduzeće, osim što je potrošilo milion KM kredita kod Svjetske banke i ušlo u novo zaduženje od 2,6 miliona eura, nema ni izvedbeni projekt buduće deponije niti se zna gdje bi trebala biti.

Nema rješenja

U međuvremenu, odlaganje i upravljanje čvrstim otpadom postali su najveći ekološki problem u svih osam općina USK. Lokalne deponije više liče na divlja odlagališta zbog skromnih sredstava koja se ulažu u njihovo održavanje. Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Jasmin Burnić (SBB) ističe da su vozila za transport stara i dotrajala, a upravljanje otpadom se svodi na sakupljanje, odvoz i odlaganje na deponije.

– Nijedna od lokalnih deponija ne posjeduje okolišne dozvole niti ispunjava neophodne ekološke kriterije. Međutim, u ovom trenutku ne postoji alternativno rješenje – rekao je Burnić.

Godišnje se u USK na deponije odloži više od 100.000 tona raznog smeća. Održavanje deponija postalo je skoro nemoguće, a neke od njih prijete da se pretvore u ekološku katastrofu. Kritično stanje je s deponijama u Sanskom Mostu, Cazinu, Velikoj Kladuši i Ključu. Bužim nema odlagalište za smeće, ali u dogovoru ove te općina Cazin i Bosanska Krupa smeće se odvozi na deponiju Meždre – Vlaški do.

Gradska deponija na Sanskim brdima kod Sanskog Mosta, koja postoji kao takva više od 40 godina kao „privremena”, odavno je postala opasnost, prije svega za dvadesetak vlasnika kuća koji tu žive nakon rata. Oni su u više navrata blokirali saobraćaj, ne dozvoljavajući kamionima odvoz smeća.

Faruk Alagić, tehnički direktor JKP “Sana”, koje upravlja ovom deponijom, kaže da su kapaciteti odavno prevaziđeni. Ovo preduzeće je u stečaju i ne može da izdvaja značajnija sredstva za njeno održavanje i sanaciju, ali nije to činilo ni prije. U Velikoj Kladuši su prije tri godine otpočeli sa saniranjem deponije Radića most, ali nisu daleko odmakli zbog nedostatka novca.

Odabrana lokacija

Stanje s odlaganjem čvrstog otpada u USK je više nego zabrinjavajuće. Nakon što je za izgradnju regionalne deponije odabrana lokacija Karanovac nadomak Bihaća, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša FBiH, a potom i Skupština USK zabranili su sve aktivnosti s eventualnom izgradnjom deponije na tom mjestu, čime je ovaj projekt ponovo vraćen na početak.

Zatvoren Krivodol

Zahvaljujući sredstvima EU kroz projekt IPA, Bosanska Krupa je krajem prošle godine zatvorila i sanirala deponiju Krivodol, koja je bila velika ekološka prijetnja. No, ova se općina godinama bori protiv divljih deponija, a trenutno se koristi divlje odlagalište Vlaški do, koje lokalna vlast nastoji urediti. Taj proces ide sporo zbog nedostatka sredstava.