Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Danas se u Amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću povodom 10. godišnjice postojanja Odsjeka za socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb održala Promocija “Studije o sociopatološkim pojavama s posebnim osvrtom na USK”.

Na ovoj studiji su kontinuirano tokom ljetnog semestra 2022. godine, a u okviru predmeta Socijalna patologija radili apsolventi Socijalne pedagogije i duhovne skrbi pod mentorstvom svojih profesora. Prikupljeni su značajni epidemiološki podaci sa područja USK o zastupljenosti društvenih devijacija i date su konkretne smjernice i mjere strategije za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju sociopatoloških slučajeva. Dobiveni rezultati govore koliko su društvene devijacije u porastu i kako je ovom društvu neophodan stručni kadar, prvenstveno socijalni pedagog koji svojim kompetencijama može odgovoriti savremenim socijalnim izazovima. Promotori ove Studije bili su njeni urednici i recenzenti: prof.dr. Hariz Šarić, dr.sc. Nedim Čirić i mr.sc. Smaila Balić Rahmanović.

Prisutnima se obratio dekan fakulteta prof.dr. Hajrudin Hodžić, a ispred reda autora Studije diplomantica Amela Balić.

Društvenu važnost ovog projekta prepoznali su vladajuće strukture tako da su ovaj događaj svojim prisustvom uveličali premijer USK Mustafa Ružnić, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, ministar za prostorno uređenje i okoliš Adnan Alagić, predstavnici ministarstva obrazovanja USK, predstavnik grada Cazina Jusuf Bajrektarević, predstavnici centra za socijalni rad Cazin i drugi značajni gosti i studenti.

Moderatorica ovog skupa bila je mr. sc. Anita Ramulić Mujkić.

Organizatori se nadaju da će promocija ove Studije poslužiti kao osnova za dalje zajedničko djelovanje na polju poboljšanja socijalnog sistema USK.

Izvor: Biscani.net