Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama, selo Tiškovac u općini Bosansko Grahovo je deblokirano, iako mehanizacija nije uspjela probiti putnu komunikaciju do ovog sela.

– Put preko Graničnog prijelaza Strmica sa Hrvatskom je postao prohodan, tako da stanovnici Tiškovca mogu ići ovim putem. S obzirom da se radi o pograničnom naselju svi oni imaju propusnice za prelazak granice, tako da mogu koristiti ovu komunikaciju. U školu je krenuo čak i dječak koji ide u prvi razred osnovne škole, a koji zbog blokade puta nije išao u školu petnaestak dana. Što se tiče puta preko zaseoka Bikići, nismo uspjeli probiti ovu dionicu zbog velikog broja odrona – kazao nam je načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun.

U toku razgovora upozorio nas je na alarmantnu situaciju u selu Trubar koje se nalazi na području općine Bihać.

– U ovom selu živi tridesetak porodica. Selo je bez struje, tako da ne mogu puniti ni mobitele, zbog čega opasnost od potpunog prekida svake komunikacije sa stanovnicima Trubara. Prema posljednjim informacijama koje sam dobio od mještana, u selu žive dvije osobe koje su hronični bolesnici i koje su ostale bez neophodnih lijekova, a jedna od tih osoba je srčani bolesnik. Zbog toga je potrebno što prije probiti putnu komunikaciju do sela kako bi se dostavili lijekovi, ali i ostale potrepštine mještanima. Pokušao sam sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, koji su čistili put prema Tiškovcu, da dogovorim da probiju put i prema Trubaru, ali su oni odgovorili da imaju dozvolu za korištenje mehanizacije samo prema Tiškovcu. Mislim da bi načelnik Bihaća trebao učiniti nešto kako bi se što prije uspostavila komunikacija sa ovim selom – kazao nam je Radun.

Trubar pripada Unsko-sanskom kantonu, općini Bihać, pa smo kontaktirali gradonačelnika Šuhreta Fazlića da provjerimo šta je urađeno kako bi se probio put do ovog sela.

– S obzirom na to da je to selo prilično udaljeno od centra Bihaća napravili smo ugovor sa firmom iz Drvara da održava taj put. Putna komunikacija je ranije čišćena ali je nastao problem nakon posljednjeg snijega jer smo potrošili 7.000 maraka koje su predviđene za to. Pošto smo iznašli dodatna sredstva, jučer smo održali sastanak i produžili ugovor sa firmom, pa mislim da su do sada završili posao. Radi se o ogromnom prostoru pa se dešava da tu ima neka kuća koja je udaljena četiri-pet kilometara i ako se ne dođe do nje to je odmah problem – kaže Fazlić.

Osim nedaća zbog vremenskih uslova, ljudi u Trubaru nemaju dovedenu struju.