Danas, 15.03.2018. godine održana je sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na kojoj je data preporuka gradonačelniku Bihaća za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće – poplave.

U prvom dijelu današnje sjednice Štaba iznesen je izvještaj o štetama nastalim uslijed visokog snijega. Ukupno je 408 prijavljenih šteta od visokog snijega na području grada Bihaća u periodu od 03.02.2018. do 09.03.2018. godine. S obzirom na broj prijavljenih šteta, pored angažovanih inžinjera Gradske uprave, Komisija za procjenu šteta proširena je sa stručnim članovima iz javnih ustanova čiji je osnivač Grad Bihać, kako bi se procjene prijavljenih šteta od snijega obavile u što kraćem vremenskom periodu.

U drugom dijelu sjednice Štaba, šef Službe civilne zaštite Fuad Dedić izvjestio je o stanju na terenu, gdje je prema izvještaju na području Grada Bihaća poplavljeno 60 objekata, od toga 30 na području MZ Kulen Vakuf, 11 objekata u MZ Pritoka, 8 objekata u MZ Vedro Polje, 10 objekata u MZ Pokoj i 1 objekat u MZ Ozimice I. Služba zaštite i spašavanja imala je ukupno 214 intervencija. Na području grada Bihaća pokrenuto je i nekoliko odrona koji su na lokacijama Kostela, Rekići i Turija u potpunosti sanirani, dok se na lokaciji u Kulen Vakufu saobraćaj odvija jednom trakom. Putevi u naseljima Klisa, Tiškovac, Martin Brod i Pokoj bili su potpuno odsječeni, ali je situacija sa današnjim danom normalizovana.

Najviši zabilježeni vodostaj rijeke Une u proteklim danima iznosio je 151 cm, dok današnji vodostaj iznosio 125 cm. Imajući u vidu trenutni vodostaj rijeke Une, a obzirom na činjenicu da su u narednim danima najavljene obilnije padavine postoji opasnost od ponovnog izlijevanja, odnosno plavljenja.

Proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće – poplave, Grad Bihać će po treći put o periodu od samo nekoliko mjeseci proglastiti stanje prirodne i druge nesreće.

Prisjetimo se, na prošloj sjednici Štaba Civilne zaštite podnesen je izvještaj o 194 prijave šteta nastalih od olujnog vjetra koji nas je zadesio krajem pošle godine, a ukupna procijenjena šteta od olujnog vjetra ukupno iznosila je 343.799,30 KM.