Petog juna svake godine obilježava se Dan zaštite okoliša.

Najnovnije informacije koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija govore da je Bosna i Hercegovina po svim parametrima najzagađenija zemlja u Evropi, a teritorija Balkana i Istočne Evrope prednjače u odnosu na ostale zemlje. Svoj doprinos u očuvanju zaštite okoliša svake godine daje Biotehnički fakultet u Bihaću.

Studenti četvrte godine Biotehničkog falukteta, Odsjeka za zaštitu okoliša organizirali su danas svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Uz studente učešće su uzeli i profesori, asistenti, te Gradski vrtić, Asocijacija srednjoškolaca, Dnevni centar udruženja Žene sa Une, te djeca udruženja Radosti druženja. Ove godine tema obolježavanja je “Povezivanje ljudi s prirodom” i to pod sloganom “Ja sam uz prirodu” čime se želi staviti odgovornost na svakog pojedinca da brine o zaštiti okoline.

Ovim danom želi se potaknuti ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete. Logo ovogodišnjeg obilježavanja je otisak prsta s porukom da je upravo uloga pojedinca ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša.

Biotehnički fakultet daje veliki značaj očuvanju životne sredine. Na Odsjeku za zaštitu okoliša, zbog interesa studenata, od naredne školske godine uvode i studijski program inžinjerstvo i zaštita okoliša.

Unsko-sanski kanton je poznat kao “zeleni” kanton. Veliki doprinost u tome daje i Ministarstvo za zaštitu okoliša. Podrška nije izostala ni današnjem obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša.

Obilježavanje svjetskog dana zaštite okoliša u organizaciji Biotehničkog fakulteta biće nastavljeno i narednih dana.

Za kraj mjeseca juna planiran je peti po redu naučno- stručni skup koji okuplja stručnjake ove oblasti iz zemlje i regiona.