Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Drugostepeno Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću na današnjem ročištu, u ponovljenom postupku, oslobodilo je optužbe Hasana Ičanovića, zvanog Hans, bivšeg pripadnika 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije BiH da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tokom izricanja presude istaknuto je da se Ičanović oslobađa optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika jer Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivično djelo za koje ga se tereti.

Prema obrazloženju Sudskog vijeća, krivično djelo je počinjeno 25. decembra 1994. godine na Latića glavici, prilikom sukoba između Armije BiH i pripadnika Narodne odbrane, kada je zarobljeno 25 pripadnika Abdićevih snaga, prenosi RTV USK.

“Neosporno je da se događaj desio i da su dvojica pripadnika Narodne odbrane Huse Kolupčić i Fikret Kovačević lišeni života. No, svjedoci optužbe nisu vidjeli ko je pucao u Fikreta Kovačevića. Iz iskaza svjedoka Sud nije mogao izvesti zaključak da je optuženi Hasan Ičanović počinio ova ubistva, stoga Sudsko vijeće nije moglo donijeti drugačiju presudu, nego oslobađajuću”, kazala je predsjedavajuća vijeća Jasminka Karabegović.

Žalbu na presudu Tužilaštvo i odbrana mogu uložiti u roku od 15 dana nakon što bude dostavljena Vrhovnom sudu Federacije BIH.