Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Povodom 1.marta, Međunarodnog dana civilne zaštite u Bihaću je danas održana svečana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Mustafa Ružnić, premijer USK i komandant Štaba CZ USK u obraćanju je podsjetio da je 1. mart kao Dan civilne zaštite proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine jer na taj datum 1972. zvanično počela s radom Međunarodna organizacija za CZ s primarnim ciljem podizanja svijesti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa i uloge civilne zaštite u prevenciji i odgovoru na krize.

– Civilna zaštita je sistem i taj sistem mora koordinirano i efikasno funkcionisati jer ako katastrofe i prirodne nesreće ne možemo spriječiti, ono što kao ljudi možemo jest adekvatno se pripremiti i biti spremni za hitno djelovanje kako bi pomogli stanovništvu. Kako smo zajedno učili i iz kriza, znamo da je ključno međusobno pomaganje, odgovornost i profesionalnost kao i poštovanje svakog volontera posvećenog da pomaže u trenutku potrebe. To je moja misija na poziciji komandanta štaba CZ USK, da udružimo snage, vještine i znanje i razvijamo moderan i efikasan mehanizam odgovora na krizne situacije, spremni i za prevenciju i za djelovanje, kazao je premijer Ružnić.

Na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite uručene su pohvale i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su u protekloj godini dali svoj doprinos u zaštiti i spašavanju ljudi. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Ličko-senjske županije, čija služba CZ ima uspostavljenu saradnju sa Kantonalnom upravom CZ USK u cilju regionalnog povezivanja po pitanjima civilne zaštite te sudjelovanja u zajedničkim projektima Europske unije.