Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Internacionalnoj olimpijadi “Golden climate” koja se ovih dana održava u Keniji osvojili su dvije srebrne medalje u kategorijama Enviromental Design i Engineering.
Talentovani Bišćani Nedim Korčić i Adnan Alijagić, učenici trećeg razreda Unsko-sanskog koledža u Bihaću osvojili su srebrnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi “Golden climate”, koja se od 6 do 13. aprila održava u Keniji.

Sa svojim projektom “Wolwerinizing concrete” ili “Samoobnavljajući beton” u kategoriji Enviromental Design, a o čemu je ranije pisao i naš portal, Bišćani su privukli pažnju i u međunarodnim okvirima.

“Sretan sam što smo uopće imali mogućnost učestvovati na Olimpijadi u Keniji i što smo mogli predstavljati svoju državu. Također, sklopili smo mnoga prijateljstva, a svima smo nastojali prenijeti sve najbolje o Bosni i Hercegovini”, rekao je Adnan Alijagić za Klix.ba.

On ističe da su Nedimovi i njegovi planovi da unaprijede projekat, te da su u tom smislu već ostvarili kontakt sa Fondacijom Mozaik.

Pored Adnana i Nedima, srebrnu medalju u Keniji osvojili su i Boris Velašević i Matija Popović, učenici Međunarodne srednje škole u Sarajevu, za svoj projekat “Type to type none: Paving the road to artificial pancreas”. Boris i Matija su se takmičili u kategoriji Engineering.

Inače, na Olimpijadi u Keniji predstavljena su čak 164 projekta iz 31 države svijeta, zbog čega uspjeh momaka iz Bosne i Hercegovine posebno dobija na značaju.