Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Radi se o trahani bez koje je nezamisliva nacionalna kuhinja koju sve više hotela i ugostiteljskih objekata promiču.

Tradicionalna manifestacija “Trahanijada 2015” održana je danas na gradskoj otoci u Bihaću gdje je podijeljeno oko hiljadu besplatnih porcija od tridesetak različitih majstora kuhinje. Učestvovali su ugostitelji iz Bihaća, kulturno umjetnička društva, općinske službe, mediji, udruženja žena, domaćice i domaćini, a bilo je i par stotina ljubitelja i degustatora trahane koji su sebi odabrali favorite bez obzira na odluke stručnog žirija.

Na gradskoj otoci u Bihaću, idealnom mjestu za ovakvu manifestaciju, dimilo se na sve strane i kvrcali su kotlići. Bihaćki gradski hor i orkestar, sa starogradskim melodijama uljepšavali su ambijent ispunjen mirisima kuhanja.

Ovu jedinstvenu kulinarsku manifestaciju organizirala je Služba za poduzetništvo i obrt pri upravi grada Bihaća a uz podršku gradonačelnika Emdžada Galijaševića.

Želja organizatora bila je promovisanje tradicije i kultura Općine Bihać, kroz takmičenje u pripremi poznatog specijaliteta – trahane, koji treba zaštititi kao domaći brend jer u posljednje vrijeme ovaj domaći specijalitet krenuo je i u osvajanje zapadnog tržišta i kuhinja.

/Anadolija