Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čisti od grijeha

Džemat Bakšaiš, Medžlisa Islamske zajednice Bihać, jedan je od najstarijih bihaćkih džemata koji se može pohvaliti bogatom historijom. Bakšaiška džamija po prvi put je na ovome mjestu izgrađena 1262. godine po Hidžri ili 1845. godine, prije tačno stotinu sedamdeset i dvije godine. Na mjestu stare porušene džamije 1975. godine izgrađena je nova bakšaiška džamija u kojoj se i danas ovdje odvija vjerski život. -Ta stara džamija je po mnogo čemu bila posebna. Između ostalog, sam njen ulaz bio je poseban. Iznad vrata se nalazio natpis uklesan u kamenu bihacitu na kojem su bile ispisane godina njene izgradnje i ajet sure Zumer koji glasi „Selam, mir neka je na vas. Uđite u nju čisti od grijeha, u džennetu će te vječno boraviti“. Potrudili smo se da pronađemo sve one ostatke stare džamije, a bilo ih je vrlo malo, i na osnovu nekih komada kamena bihacita, uspio sam povezati nekadašnji autentičan natpis sa stare džamije i pročitati ajet i natpis koji je bio na starom kamenu. Nakon toga, potrudili smo se da u novom kamenu bihacitu ponovno isklešemo isti ajet, natpis i godinu izgradnje stare bakšaiške džamije, kaže Adis ef. Skalić, imam u džematu Bakšaiš. Ova džamija ima mnogo svojih simbola među kojima je i mihrab koji je po mnogo čemu značajan. U bihaćkom Medžlisu postoji trideset i sedam džamija i džemata. Svaka od njih ima mihrab, mimber i sve ono što jedna džamija treba imati, ali ovakav mihrab, ma koliko djelovao star, upravo u njegovoj starini je njegova posebnost.

Sačuvani suvenir

-Unutrašnjost mihraba bakšaiške džamije jedini je suvenir sačuvan iz stare bihaćke Medrese izgrađene 1892. godine. U nedostatku informacija zaboravljamo određene stvari. Taj objekt Medrese bio je najljepši u Krajini a po nekim zapisima, najljepši u Bosni i Hercegovini. 1944. godine u granatiranju grada Bihaća ta Medresa je pogođena granatom, što je bio razlog da nakon rata Komunistička partija Jugoslavije donese odluku da se ona ne može obnoviti i tako su je potpuno porušili a na njenim temeljim izgradili novu zgradu. Jedini autentičan, vjerodostojan dio iz bihaćke Medrese, pored slika koje imamo, jeste upravo taj mihrab kojeg je sačuvao Sadik ef. Ribić, najveća ličnost u posljednjih stotinu godina po pitanju čuvanja vakufa i angažmana u Islamskoj zajednici, a ukopan u haremu bakšaiške džamije. U vrijeme izgradnje džamije 1975. godine, stari mihrab je dovezao u tri dijela i zatražio od džematlija da se on ugradi u bakšaišku džamiju. To je nešto što mi moramo čuvati, kaže imam Skalić.

Renovirati mihrab

Nedostatak naših današnjih džamija je, smatra Adis ef. Skalić, skromnost kaligrafije za razliku od džamija u Sarajevu i vezirskom Travniku, koji su njome obilovali. -I Krajina je imala te prekrasne stare džamije. One danas, na žalost, imaju malo kaligrafije. Ove bihacitne ploče i sve što je na njima uklesano je ručni rad, djelo našega džematlije, umjetnika Enesa Toromanovića koji među posljednjima njeguju i čuvaju našu tradiciju. Potrudili smo se da dio onoga što je bilo dotrajalo zamijenimo. Mihrab ćemo nastojati u dogledno vrijeme renovirati s tim da stari dio, njegovu unutrašnjost, ne diramo. Ukrasit ćemo ga. Mimber, mjesto s kojeg se petkom drži vaz-govor, ćemo ako Bog da, zamijeniti, poručio je imam Adis ef. Skalić. Restauratorske radove besplatno izvodi grupa džematlija Bakšaiša a angažirani su i radnici pojedinih firmi s bogatim iskustvom u uređenju interijera džamija. U protekle dvije godine, na poziv imama Skalića upućen s hutbe, vjernici su upoznati s vrijednostima koje krase ovaj džemat i njegovom bogatom historijom, te potrebama obnove ove džamije. Prikupljena je skromna svota novca a otpočinjanjem radova, sve više džematlija se odazvalo ovoj akciji.