Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Program interkulturalnog učenja u Japanu omogućava srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine da provedu školsku godinu u ovoj otočnoj zemlji istočne Azije. Na ovakav vid školovanja odlučila se i Ada Čizmić, učenica drugog razreda Gimnazije u Bihaću.

Ova svestrana djevojka je odlična učenica, a svoju hrabrost pokazala je kada je aplicirala na AFS program. AFS interkulturalni programi je međunarodna nevladina, neprofitna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija zasnovana na volonterizmu, koja pruža iskustva interkulturalnog učenja kako bi ljudima pomogla da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Među mnogobrojnim prijavama, Ada je izborila svoje mjesto i ispunila uslove za odlazak na jednogodišnje školovanje u Japan, tačnije u Hirošimu.

Ada je prva učenica Gimnazije u Bihaću koja odlazi na školovanje u Japan. Na njenu odluku ponosni su i profesori koji su joj pružili punu podršku. Ministarstvo nauke, kulture i sporta Vlade USK također podržava ovake i slične projekte, jer ih smatraju izuzetno značajnim kako za učenike tako i za zemlju iz koje dolaze.

Ada u Hirošimu putuje 21.marta. AFS učenici gosti su u domaćim porodicama i pohađaju školu, te na taj način dobivaju novu perspektivu o stranoj kulturi. Istovremeno stiču bolje razumijevanje sebe i kulture svoje domovine.