Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Elhana Hadžiabdić i Amra Muhamedagić, učenice koledža “Una Sana” iz Bihaća, osmislile su filter za pročišćavanje vode baziran na klipu kukuruza i riječnoj sedri, a uskoro će imati priliku da projekat predstave u Najrobiju.

Naime, u junu u glavnom gradu Kenije se održava svjetska naučna olimpijadi učenika srednjih škola.

Za ovaj inovativni projekat dvije učenice su nedavno nagrađene srebrnom medaljom na ovogodišnjoj, 8. naučnoj olimpijadi “Bosepo” u Sarajevu. Radi se o takmičenju srednjih tehničkih škola iz Bosne i Hercegovine koje se održava već punih osam godina i na njemu učenici imaju priliku da prezentiraju vlastite izume i inovacije.

Učenice iz Bihaća su na ovom takmičenju predstavile filter koji odstranjuje kontaminirane supstance i nečistoću iz vode, te povećava njen zdravstveni kvalitet. Filter se sastoji od nekoliko slojeva ogoljenog klipa kukuruza, a čini ga i sediment riječne sedre. Učenice kažu kako se radi o ekološkom i veoma jeftinom proizvodu, a njegova primjena je moguća širom svijeta. Dodaju kako je filter prošao zahtjevna testiranja na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, gdje je potvrđena njegova efikasnost.

“Svjesne smo da je voda u svijetu jedan od najznačajnijih resursa, a u mnogim zemljama imaju problem s nečistom i zdravstveno neispravnom vodom. Vodile smo se humanističkom idejom da naš projekat bude jednostavan, efikasan i dostupan ljudima širom svijeta”, kažu učenice.