Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Unsko-sanski kanton prošle je godine posjetilo 27.169 turista. U odnosu na 2016. godinu to je više za 30 posto, no, ipak nisu u pitanju konačne brojke, budući da noćenja ne prijavljuje polovina smještajnih objekata u USK. Turistička zajednica je prijavila pet najvećih hotelijera finansijskoj policiji zbog neplaćanja boravišne takse, a u Ministarstvu privrede najavljuju uređenje ove oblasti u 2018. godini.

Ako nekada poželite pobliže upoznati BiH i njene prirodne ljepote pravo odredište bit će vam Unsko-sanski kanton. Ovdje postoji mnogo spektakularnih mjesta, parkova, planina, rijeka i rječica, pećina za koje malo ljudi zna, a vrijedna su spomena i posjeta, baš kao što postoji i mnoštvo kulturno-historijskih spomenika koja nas podsjećaju i uče svakog novog posjetioca da se ovdje historija stvarala.

U svakom gradu Unsko-sanskog kantona otkrit ćete čarobna mjesta koja će vam se urezati u pamćenje i osvojiti vaša srca zauvijek. Ovaj je kanton čudesna oaza koja u spoju ljepote prirode, bogate prošlosti i svih pogodnosti koje traži savremeni putnik. Sve to iz godine u godinu prepoznaje sve više turista. Tako je tokom 2017. godine u našem kantonu boravilo za oko 30 posto turista više nego 2016. godine.

“Prema našim statistikama, USK posjetilo je 27.169 turista. Oni su ostvarili 42.157 noćenja. Kada poredimo podatke sa 2016. godinom, to je porast za 30 posto. Međutim, nama i dalje problem predstavlja ne prijavljivanje turista i noćenja u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima”, kaže Arijana Vojić, stručna saradnica Turističke zajednice USK.

Turizam je pokretač svake ekonomije jer povezuje sve sektore od saobraćaja do hotelijerstva, te utječe na stvaranje većih prihoda, ali i na veće zapošljavanje. Nažalost, mnogi turističko-ugostiteljski radnici ne prijavljuju noćenja u svojim smještajnim objektima, pa je broj turističkih posjeta našem kantonu zasigurno veći od evidentiranog.

U USK ima 95 smještajnih objekata, a njih 49 dostavlja podatke o broju noćenja. U borbi za izvršenje obaveza, Turistička zajednica je prijavila pet najvećih hotelijera finansijskoj policiji zbog neuplate boravišne takse. Arijana Vojić ističe da samo u Cazinu tek četiri objekta uredno prijavljuju noćenja, a najažurnija po tom pitanju je Benzinska pumpa REZ.

Primjenom novog Zakona o turizmu i uključivanjem svih nadležnih institucija, od Ministarstva privrede, porezne uprave do inspekcije, ova bi se oblast u 2018. godini trebala dovesti u red.

USK je regija koja pruža mnoge mogućnosti za ugodan odmor, obilazak bogate kulturne baštine i prirodnih atrakcija, te sudjelovanje u zanimljivim manifestacijama. Čarobno je to mjesto koje će zavesti posjetioce svim svojim atributima – mirisima, okusima, zvucima i očuvanim prirodnim ljepotama. Koristi od toga trebali bi osjetiti svi građani ovog kantona, a na nadležnim je institucijama da uvedu red u ovu oblast.

(Izvor: Rtvcazin.ba)