Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Hiljade tona maline, koje su otkupljene od domaćih proizvođača, mjesecima stoje na lagerima u cijeloj BiH zbog niskih izvoznih cijena, a vlasnici hladnjača i zadrugari poručuju da su zbog toga u velikim gubicima.

Također, u veoma teškom položaju je većina poljoprivrednika koji čekaju isplate za isporučenu malinu. Iako je berba završena prije šest mjeseci, prodaja ide veoma sporo jer se, za razliku od prethodnih godina, pojavio problem plasmana.

Do nove berbe hladnjače bi se trebale isprazniti, ali kako? Pored toga, potrebno je što prije uskladiti cijene ovog voća sa tržišnim uvjetima.

Do zastoja u plasmanu jagodučastog voća iz USK na strana tržišta, došlo je prvenstveno zbog visoke otkupne cijene, koja je, sada se to najbolje vidi, bila nerealna na našem tržištu. Zemlje poput Ukrajine i Poljske nižim cijenama poremetile su tržište ovog proizvoda u evropskim zemljama. Tako su se u bezizlaznoj situacji našli naši poljoprivrednici, ali i otkupljivači.

U teškoj situaciji su i malinari koji žive od poljoprivrede, a kojima kasne isplate za isporučeno voće. Podsjećamo, otkupna cijena maline prošle godine kretala se od 3 – 3,5 KM. Malinari kažu kako to nije bila realna cijena. Kao glavne krivce za, kako kažu bahato formiranje cijena, navode određena udruženja poljoprivrednika i resorno ministarstvo.

Također u firmi Vrganj promet kažu da su u više navrata upozoravali da će svaka otkupna cijena koja prelazi 2,80 KM za kg maline, dovesti do problema i nesagledivih posljedica.

S druge strane u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, negiraju bilo kakvu umiješanost u formiranje otkupnih cijana maline.

Ministar Dragan Polimanac kaže da su našem kantonu potrebni veći rashladni kapaciteti i na tome Ministarstvo užurbano radi. Šta će biti s uskladištenom malinom i hoće li do početka nove berbe u junu naći put do tržišta, ovog momenta niko ne zna. Međutim, ono što je potrebno što prije uraditi, jeste uskladiti našu proizvodnju, konkretno maline, sa tržišnim uvjetima, što je veoma bitno za sigurniji plasman proizvoda.