Gradsko vijeće produžilo svoju Odluku o ograničavanju zapošljavanja u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Bihać.

Na 11. sjednici GV Bihać, nakon opsežne rasprave, Gradsko vijeće je sa 16 glasova za i 8 suzdržanih usvojilo Prijedlog Odluke o ograničavanju zapošljavanja u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Bihać.

Javnosti je od ranije poznato da je Gradsko vijeće na početku mandata donijelo ovu Odluku na rok od 6 mjeseci, te je ista ponovno produžena na isti rok.

S obzirom na na tešku financijsku situaciju Budžeta Grada Bihaća, kao i nepovoljne financijske tokove ostvarenja prihoda i rashoda javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Bihać, a imajući u vidu da je nekoliko proteklih godina došlo do značajnog broja upošljavanja u navedenim institucijama,  s ciljem zaustavljanja stvaranja novih obaveza i rashoda u narednom periodu, novim nekontrolisanim prijemom radnika, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio je donošenje nove Odluke kojom bi bila na snazi do 31. decembra ove godine.

Istaknuvši da ne želi da se stvara slika da je u gradu Bihaću teža situacija nego li u drugim sredinama u našoj zemlji, gradonačelnik Fazlić kazao je da je cijela država na putu da doživi scenario Grčke ukoliko ne smanji nekontrolisano zapošljavanje u javnom sektoru

„Ako i viši nivoi vlasti u našoj zemlji se bave zapošljavanjima u javnim preduzećima, onda to može i grad Bihać. Mislim da na ovoj tački nema prostora za politiziranje i tu niko ne može ubrati neke političke poene.U svakom slučaju smatram da je ova odluka primjerena stanju u kojem se nalazimo i ja i većina u GV Bihać preuzeli smo  odgovornost za vođenje ovog grada i svjesni smo svih rizika koje nosi ovaj posao. Biti će možda i pokušaja da se neko zaposli, ali želim jasno da kažem da mene niko iz stranaka većine ne ucijenjuje kao što se pokušava inputirati. Ovo je politička volja stranaka većine, a ukoliko bude opravdane potrebe da se zaposle određeni kadrovi da se funkcionisanje samih firmi ne dovede u pitanje, provjerit će se opravdanost svakog zapošljavanja i zatražiti saglasnost Gradskog vijeća“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Izuzetno od odredbi ove Odluke, na obrazložen prijedlog uprave javnih preduzeća i ustanova Gradonačelnik Bihaća može, ukoliko prijedlog smatra opravdanim, Gradsko vijeće može dati saglasnost za neodoložan i hitan prijem novih zaposlenika uz obavezno provođenje konkursne procedure.

– Po isteku ove odluke istu možemo ponovo produžiti. Ukoliko do tada možda izanđemo neke još bolje modele koji će regulirati tu oblast, predložit ćemo to Gradskom vijeću i ono će odlučiti o tome, rekao je Fazlić.