Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji sa kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su rano jutros zajedničke akcije kodnih naziva “List 2“ i “Box” s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Velika Kladuša, Mostar, Grude, Posušje…

U toku su pretresi lokacija, izuzimanje dokumentacije i opreme, te oduzimanje duhana koji se nezakonito prodavao na tržištu BiH.

Iz UIOBiH je precizirano da u ovim aktivnostima sudjeluje oko 100 službenika te uprave.

Tokom dana očekuje se privođenje više desetaka osoba na obavještajne razgovore, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju su tokom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji je nezakonito prodavan u BiH.

/fena