Piše: BISCANI.NET

Rijeka Una nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH i manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Njeno ime znak je oduševljenja starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši ovakvu ljepotu uzviknuli „UNA“, što se prevodi kao jedna ili jedina. Rijeka Una izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod planina Plješevice i Stražbenice u RH dok je ukupna dužina njenog toka oko 212 km. U rijeku Savu, kojoj godišnje donose 8 mlijardi kubnih metara vode, se ulijeva kod Jasenovca. Plodnom zemljom i izravnim pristupom vodi privukla je velik broj stanovnika, tako da na području oko rijeke živi preko 700 000 ljudi na oko 9368 km2. Njene veće pritoke su Unac, Krušnica i Sana, kao desne pritoke, te Klokot i Žirovac, kao lijeve pritoke. U području toka rijeke od izvora do Bihaća, u Unu se ulijeva i mnošto podzemnih voda i manjih kraških vrela. Njene sedre stvorile su mnoštvo otočića, kanala, brzaka te nekoliko većih vodopada, na prvom mjestu kod Martinbroda sa visinom od 55m. Drugi veliki vodopad je Štrbački Buk koji se nalazi u Republici Hrvatskoj kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj blizini državne granice Hrvatske sa BiH. U slivu rijeke Une, u podzemnim vodama Grmeča, živi čovječja ribica, oko Une raste oko 170 vrsta ljekovitih trava a po Uni je jedna biljka dobila i ime, tačnije Unska zvončica; u ovoj rijeci živi i 29 vrsta ribe.

Una, po mnogima najljepša, te zasigurno i najčišća rijeka u BiH, prirasla je srcu svakom ko je imao priliku da barem jednom uživa u njenim ljepotama. Na ovoj rijeci nalazi se i Nacionalni park Una koji predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu sa zavidnom biološkom ljepotom i raznolikošću.

Danas je mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije „Una regata“, koja svake godine privlači sve veći broj turista koji ostaju zadivljeni prirodnom ljepotom naše rijeke.

“Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”, napisao je Skender Kulenović za našu rijeku.

Svim posjetiteljima portala, portal BISCANI.NET želi sretan 17. maj – Dan rijeke Une!

/BISCANI.NET