Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Posredstvom projekta „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, Služba civilne zaštite Grada Bihaća dobila je vrijednu opremu za spašavanje iz ruševina i poplavljenih područja. Grad Bihać je jedan od deset bh. gradova i općina koji učestvuje u ovom četverogodišnjem projektu.

Vrijednost donirane opreme iznosi više od 100.000 maraka, a Službi civilne zaštite će poslužiti u eventualnim akcijama spašavanja iz poplava i ruševina.

„Dobili smo jedno terensko vozilo, opremljeno zvučnom i svjetlosnom signalizacijom, vitlom, pumpom za ispumpavanje te ostalom opremom, usisnim i potisnim crijevima. Što se tiče opreme koju je dobio Vod za spašavanje iz ruševina, koji je u sastavu Službe za civilnu zaštitu, tu se nalazi kompresor sa pripadajućim alatima, agregat za struju, motorne žage, pile za rezanje betona, željeza i ostalo“, navodi Mirsad Šehić, komandir Vatrogasne jedinice Bihać.

Projekat finansira Vlada Švicarske, a provode ga agencije Ujedinjenih naroda.

„Ovo je nešto što traje od 2019. godine. Nakon nekoliko godina rada razumijevanju i prepoznavanju rizika te identifikaciji prioriteta, što je vidiljivo kroz nabavku opreme, nadamo se da je ovo samo početak“, ističe Alen Zaimović, koordinator zajedničkog programa Vlade Švicarske i UN-a u BiH.

Saradnjom Vlade Švicarske i UN-ovih agencija Grad Bihać je u prethodnom periodu implementirao sredstva za projekte sa bihaćkim Domom zdravlja kao i Centrom za socijalni rad, te Osnovnom školom Harmani 2 u Bihaću.

„Pored te opreme koju smo dobili, uvezali smo nekoliko sektora bitnih za Bihać – obrazovanje, zdravstva, socijalne zaštite, poljoprivrede, civilne zaštite – u jednu platformu koja će biti savjetodavna da zajedno s Civilnom zaštitom učini sve na prevenciji smanjenja rizika od katastrofa“, pojašnjava Elmedin Mehadžić, koordinator lokalne platforme DRR u Bihaću.

U okviru daljnjeg učešća u projektu, ali i ulaganjem Grada Bihaća, najavljeno je jačanje Službe civilne zaštite i sektora za spašavanje, kao i edukacija njihovih pripadnika.