Danas u 10 sati je sa svojim radom počela 30. sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Iako u medijima nije bilo najave da bi današnja sjednica mogla da bude zanimljiva u smislu rekonstrukcija na koje su građani naviknuti i koju su očekivali, poslanici su usvojili dnevni red u kojem će se naći i prijedlog premijera za smjenu pojedinih ministara i imenovanja novih.

Peta je ovo rekonstrukcija Vlade otkako Skupština USK zasjeda u ovome sastavu. Mnogi ministri u USK u posljednje vrijeme zadrže se samo par mjeseci ili čak par sedmica, ali ipak i kao takvi stiču pravo odlaska na bijeli kruh nakon rekonstrukcije.

Za danas je predviđena smjena tri ministra, i to:

  • Ilfada Medića na poziciji Ministra privrede trebao bi zamijeniti Samir Sedić
  • Sanelu Ćenanović na poziciji Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta trebao bi zamijeniti Muhamed Ramić
  • Saliha Mesića na poziciji Ministra zdravstva, rada i socijalne politike trebao bi zamijeniti Hazim Kapić

Peti je ovo Ministar zdravstva u dvije godine, dok je u prošloj rekonstrukciji Vlade USK po četvrti put promijenjen ministar MUP-a. Upravo su loša zdravstvana zaštita i korupcija rakranakrajiškog društva, pa se slobodno možemo pitati da li su ove smjene ciljane kako bi se opstruirali procesi normalizacije u ovoim za građane veoma bitnim sektorima.

Jesu li i ovaj put biografije novih ministara govore u prilog činjenici da su misteriozne međustranačke kombinacije, zasnovane na ličnim interesima pojedinaca, iznad kompetencija!? Jesu li ovo ministri koji će sa ostatkom Vlade USK donijeti spas Kantonu!? Prosudite sami!

Unsko-sanski kanton je poznat po stalnim previranjima i političkim obračunima. Ovdje to nije ništa novo. Poruka koja se konstantno šalje građanima izuzetno je loša, a što je najžalosnije kreiraju je sve parlamentarne stranke sa vrlo malim izuzecima.

Jasno je da česte političke smjene utiču na direktno funkcioniranje sistema, a sve se teže oteti dojmu da u najjačim strankama postoje pojedinci koji štite organizirani kriminal i korupciju i koji su snagom političkog utjecaja spremni mijenjati i one koji se odlučno bore za pravnu državu.